Baan onderhoud


Racebaan Onderhoud:

Hoe maak ik de baandelen weer schoon zodat de auto's niet steeds stil vallen of helemaal niet meer rijden.

Het niet regelmatig reinigen van de racebaan kan slecht stroomcontact en een hoop ergernis voorkomen.
Met onderstaande simpele handelingen kun je ervoor zorgen dat je jarenlang plezier kunt hebben van je racebaan.
Heb je een vaste baan op een tafel is aan te raden om eerst de stroom van de baan te halen voordat je begint met de reinigingsklus.

Baanstukken
Als je een racebaan maar af en toe gebruikt en geen vaste baan hebt, is het aan te raden om de baanstukken droog en stofvrij op te bergen.
Het oppervlak van het racetraject van een vaste racebaan kun je het beste regelmatig reinigen met de stofzuiger of swiffer.
Voorzichtigheid is geboden om krassen te voorkomen, daarnaast is het handig er voor te zorgen dat niet de hele scenery in de stofzuigerzak verdwijnt.
Het baanoppervlak moet niet worden schoongemaakt met oplosmiddelen of andere chemische producten, omdat het plastic dan kan beschadigen.

Rails
Na het stofvrij maken van de baandelen is de geleiderails aan de beurt.
Met een doek gedoopt in een beetje wasbenzine (terpentine, kwastenreiniger, of WD40) kan de rails eenvoudig worden schoongepoetst mits deze niet zwart zijn.
Let vooral op de verbindingsdelen van de rails, want die kunnen behoorlijk vies worden en dat is slecht voor de stroomgeleiding.

Zwarte rails 
Een schuurblokje wat ook gebruikt wordt voor de modeltreinen kan ook worden gebruikt voor reiniging als delen van de rails erg zwart zijn.
Komt veel voor bij baandelen die al jaren niet zijn gebruikt of op een vochtige ruimte liggen zoals vroeger op veel zolders en kelders het geval was.
Dit schuurblokje is een soort gum. De rails moeten weer gaan glimmen zodat de auto's goed contact met de rails.
Na het gummen schuren begin je met de nabehandeling met WD40 en dan zien de baanstukken er weer als nieuw uit.
Spuit WD40 op een doekje en niet op de baandelen zelf, hierdoor worden de baandelen erg glad waardoor je geen grip meer hebt.


Schuurblokjes Reinigingsblok kun je bestellen in deze webwinkel je kunt ze vinden onder de rubriek baandelen


Baandelen die zijn schoongemaakt met glimmende rails                                Baandelen die niet schoon zijn gemaakt slecht contact auto's vallen stil